4/20/2015

Tradycje kuchni japońskiej



Filozofia kuchni Japońskiej opiera się na naturalnym smaku. Dlatego tak ważne jest odpowiednie dobranie możliwie jak najlepszych składników. Bardzo istotne jest także, aby były to produkty świeże i zbierane w odpowiedniej dla siebie sezonie. Jeżeli jedzenie musi być gotowane robi się to jak najkrócej. Japończycy uważają, że warzywa najlepiej smakują na surowo lub bardzo krótko gotowane, aby zachować chrupkość. Tradycyjnie podstawą każdego posiłku jest ryż i nie sposób wyobrazić sobie bez niego kuchni japońskiej. Dla kuchni Japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb, rozmaitych owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drewnianym, a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku mięs, ryb i warzyw.

Kilka faktów związanych z przygotowaniem posiłku i jedzeniem:
- Japończycy jedzą pałeczkami.
- Nakrywając do stołu, po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej z zupą.
- Pałeczki leżą równolegle przed nimi.
- Zupę pije się prosto z miseczki, do innych talerzy sięga się pałeczkami.
- Przed rozpoczęciem jedzenia posiłku mówi się Itadakimasu, a dziękując po spożyciu posiłku Gochiso-sama deshita.
- Dla Japończyków najważniejszym posiłkiem jest śniadanie.
- Pałeczki to najpopularniejsze sztućce na świecie. Używają ich ponad dwa miliardy ludzi.
- Japończycy nie lubią jeść chleba na słodko
- Podobno przeciętny Japończyk je ponad zjada około 40kg ryb i owoców morza rocznie. Znaczną część tego na surowo
- Podstawowym składnikiem diety Japończyków jest ryż. Technika jego uprawy na mokrym polu dotarła do Japonii ponad dwa tysiące lat temu
- Źródłem niezwykłego smaku potraw kuchni Japońskiej jest należy szukać między innymi w wyjątkowych przyprawach. Najbardziej charakterystyczne z nich to: sos sojowy i chrzan wasabi.

Typowy japoński posiłek

Współcześnie Japończycy spożywają, podobnie jak Europejczycy trzy posiłki dziennie. Zwykle w ich skład wchodzi zestaw potraw nazywany ichiju-sansai (ryż i trzy przekąski). Składa się on z pięciu elementów: miska ryżu, miska zupy (stanowią one elementy obowiązkowe), oraz trzy potrawy, z których każda została wybrana z innej grupy dań.
1. Ryż- zazwyczaj biały
2. Tamagoyaki - czyli potrzepane jajka z sosem sojowym, smażone jak jajecznica
3. Słodkie suszone ikanago - suszone w całości małe rybki. Je się główkę i oczka, a mały szkielecik lekko chrupie w zębach
4. Owoce - to jest kiwi polane bułgarskim jogurtem naturalnym. Kiwi w Japonii ma kolor żółty i jest bardzo słodkie
5. Smażony węgorz - może się pojawić także inna ryba
6. Zupa Miso - zupa z wodorostów, ryby z kawałkami tofu
7. Śliwka ume-boshi - te śliwki są marynowane w wielkim słoju, są kwaśno słone
8. Tsumetai  o-cha - zimna zielona herbata

Charakterystyczne w japońskiej kuchni

 Sake: Pochodzący z Japonii napój alkoholowy produkowany z ryżu. Zawiera od czternastu do dwudziestu procent alkoholu. Podaję się go w tokkuri swego rodzaju dzbanuszku bez ucha, z którego przelewa się go potem do niewielkiej wąskiej czarki i z niej spożywa. Ponadto sake podawane jest do niektórych potraw kuchni japońskiej w celu wzbogacenia smaku.
Sake, Tokkuri, Czarka

Bento - Japońskie drugie śniadanie: W Japonii kiedyś nie było kanapek, natomiast wszechobecny był ryż. Z tego powodu Japończycy stworzyli bento, czyli pudełko podzielone małymi przegródkami, w które można włożyć ryż, warzywa lub jajka i zabrać ze sobą do pracy i szkoły.
Tradycyjne pudełko musi być kolorowe i zawiera jedną lub dwie przegródki.

Yokan - Tradycyjne japońskie słodycze w postaci mocno skondensowanej galaretki, wytwarzane z słodkiej fasoli anko, agaru i cukru. Yokan zawiera w składzie więcej wody.
Mizu-Yokan- często podaje się schodzone, zwłaszcza latem. Yokan są mleczne lub przeźroczyste ,a cechują je znacznie łagodniejszy smak. Dodatkowo yokan można nadać zielony kolor i bardziej wyraźny smak poprzez dodatek sproszkowanej zielony herbaty.

Udon - to bardzo długi i bardzo gruby makaron. Można jeść go na gorąco, albo na zimno z kostkami lodu.

Ramen: Japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy